Animatorenhoek

Aangezien je hier geland bent durven we veronderstellen dat je Sproet animator bent of het graag wil worden.

In beide gevallen heb je mega hard gelijk! Speelpleinwerking Sproet (vzw) staat of valt namelijk met de animatoren. En dat betekent dat we onze eisen durven stellen, maar ook dat we proberen onze ani’s in de watten te leggen.

Sproet animator worden

Ten eerste moet je minstens 16 jaar oud zijn – of worden – in het lopende Sproetjaar.

Daarnaast moet je de cursus “animator in het jeugdwerk” gevolgd hebben. Deze cursus kan gevolgd worden via tal van jeugdbewegingen. Je kunt ook deelnemen aan de cursussen van Vivès of VDS.

Je moet deze cursus achter de rug hebben wanneer Sproet begint. Heb je het getuigschrift nog niet maar ben je wel al ingeschreven, dan kun je alvast solliciteren bij Sproet. Het is ook mogelijk om je stage bij Sproet te lopen.

Wij voorzien trouwens een tussenkomst in de kosten van de opleiding. 

Een geschminkte animator met twee kinderen.
Donderdagavond-activiteit bij de animatoren. Alle animatoren genieten buiten aan tafel van een frietje.

Wat wordt er van een animator verwacht?

Als animator bij Sproet of Kastaar krijg je de dagelijkse begeleiding over een groep van 20 tot 25 kinderen. Bij elke groep staan 2 animatoren waarvan minstens 1 al wat Sproet ervaring heeft.

De werking draait voor elke Sproetweek steeds rond een bepaald thema. De animatoren zorgen voor de keuze en de uitwerking van de thema’s voordat de eigenlijke werking start. Daarvoor worden enkele voorbereidende samenkomsten gepland waar je aanwezigheid en enthousiaste medewerking verwacht wordt.

De inrichting en de opkuis van de locatie op Domein de Rulheyde is telkens een karwei dat alleen met vele handen binnen een beperkte tijd doenbaar is. De animatoren maken deel uit van het opbouw- of het afbraakteam.

Tenslotte nog één ding. De animatoren maken volgens de statuten deel uit van de Algemene Vergadering van de VZW en worden dan ook op de jaarlijkse AV verwacht.


Saai denk je? Niks daarvan. Wij maken er een gezellige boel van.

Voor wat hoort wat!

Wij eisen en vragen heel wat van elke animator, maar daar krijg je dan ook wat voor terug.

Je krijgt de kans om in een toffe sfeer van leeftijdsgenoten op een creatieve en geëngageerde manier bezig te zijn met kinderen tussen 6 en 15 jaar. Je inbreng in de programma’s en je inzet op het veld worden zeer gewaardeerd door de kinderen, de ouders, de hoofdanimatoren en het bestuur.

Via de overleg- en evaluatiemomenten tijdens de werking krijg je ook feedback hoe goed je wel bezig bent en waar misschien nog een beetje ruimte voor verbetering is. Zelfontplooiing heet dat…

Ah ja, bijna vergeten. Als gebrevetteerd animator krijg je ook nog een studentenovereenkomst met een volwaardig loon erbij (dat dankzij het “monitorenstatuut” niet meetelt voor de fiscale beperkingen, zodat je gerust nog een andere studentenjob kunt uitvoeren – buiten de Sproetperiode uiteraard).

Een selfie van een animator verkleed als pinguïn, samen met twee kids.

Animator worden?

Kun je niet wachten om in augustus te komen ravotten met onze Sproeters? Schrijf je dan voor eind maart in!